Estem vivint moments crítics. Referèndum a la vista —no sé pas si s’arribarà a fer—, ofensiva espanyola… N’hi ha que es demanen si no necessitarem un miracle per poder ser independents.
Però això ja és sabut. Si mes no, jo ja fa temps que ho veia venir. El que em sembla menys conegut —potser perquè tothom amaga el cap sota l’ala— són alguns senyals sobre les maneres de fer de la coalició que governa (?) Catalunya.
No fa gaire, manifestacions per demanar refugiats. La Colau va ser la primera a fer-ho, ja fa temps. Ara ha estat un clam multitudinari. No ho va pas organitzar ala Generalitat, però segur que els ha picat l’ullet. En Lluís Llach, encara que a títol personal, hi va intervenir. No oblidem que és un diputat de JxSí. Però vaja, de tot plegat la Generalitat en va romandre al marge.
Em demano què en farien dels refugiats? Els ensenyarien de seguida a parlar espanyol, la “llengua de Catalunya”? No saben que la immigració massiva ha estat el factor determinant de la degradació constant de la llengua? No ho saben, o no ho volen saber?
Però el que m’ha decidit a escriure aquestes ratlles ha estat la descoberta d’una pàgina web de la Generalitat que “protegeix” els homosexuals. Hi ha, és veu, una llei que no sabia que existís, la llei contra “l’homofòbia”. La paraula vol dir que els homosexuals et fan por: en fan? A mi no, però no sé pas veure la necessitat d’una llei per a això. Veieu en què perden el temps i els diners públics?
En canvi, si demanem una llei a l’Ensenyament que protegeixi la nostra llengua (millora de la formació dels professors de llengua, control de la llengua en què es fan les classes…), ens diran que no hi ha diners o bé que “ara no toca”, no se’n pot parlar. Veieu la diferència? Veieu de quin peu calcen, aquests de JxSí? Sempre amb el lliri a la mà. Aquest lliri ens durà la independència? Ho dubto. En tot cas, ens duran a la creació d’un estat espanyol-2: res no canviarà, protegiran l’espanyol, pobret, que el català ja va prou bé. Això sí, amb tot de coloraines, com ha de ser.

Vicenç Mengual

Advertisements